Can Dost

Can dost

Ellerini açtığında, semaya uzandığında tutamayacağın sandığın yıldızlara dokunduğunda

güneşin seni ısıtırken hiç bu kadar mutlu olmadığında

ılık esen rüzgar yüzünde saçlarında dolaşırken yaşadığın huzurda

kör olup göremediğin barışta ,

din, dil, ırk, demeden savaşmayıp paylaştığın yaşamda

bir yudum suda, tek nefeste, bölüştüğün lokmada

seni tanımayan hayatlara ismini yazıp dokunduğunda

tek kelime etmeden gözlerinle konuştuğun

yanında olsun olmasın kalbinin en saklı köşesinde

var olan can dostta saklı yaşam...


yeşim ce...


her şeyin güzel yaratılıp çirkinleştiği dünyada yürüdüğümüz bu kısa hayat çizgisinde iyi ki varsın diyebileceğimiz can dostlar la olmak can dost olmak dileğiyle...

5 Ocak 2014 Pazar

HAYALPEREST BİR KADIN

2007 yılında TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ülke genelinde bulunan bütün oda ve borsalar içinde aynı zamanda bir kadın girişimciler kurulu kurulmasını istemesiyle birlikte Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO)’na iş kadınları olarak davet edildik. Aynı zamanda Avrupa Odalar Birliği (EUROCHAMBERS)-Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Hisarcıklıoğlu Avrupa Birliğinde 2004 yılında başlayan kadın istihdamı ve karar mekanizmalarında kadın sayısını artırmak, kadının hem kendi hem ülke ekonomisine katkısını sağlamak amacıyla başlayan yapılanmasını Türkiye’ye taşıyarak kadın adına başlatılan en büyük yapılanmalardan birini gerçekleştirmiş oldu.

2013’de altı senesini tamamlayan bu kurulun içinde tam beş sene aktif görev aldım. Bu zaman zarfında gerek uluslararası gerek ülke genelinde katıldığım birçok toplantıda öğrendiğim en önemli şey biz kadınlar tarihin her safhasında olduğu gibi burada da erkeğin arkasında ki yerimizi bilmemiz gerektiğiydi. Dünyadaki diğer kadınların durumu da bizden çokta farklı değildi. Sorunlar aynı sadece gelenek görenek yapısının ülkeler üzerinde oynadığı roller, kültürel farklılıklardan dolayı kazanılan özgürlükler farklıydı.

Sayın Hisarcıklıoğlu her yıl yapılan olağan kurulda “Böyle bir kurulu kurduğumuz için bundan çok memnun olmayan bir sürü zihniyetle karşı karşıya kaldığımda onlara söylediğim tek şey sizlerin bizlerin arkasında değil, artık yanında, hatta yaratılışınızın inceliğinden dolayı yeri geldiğinde önde olmanız gerektiğinin zamanının geliyor da geçiyor olması, ben sizlerin bunu yapacak güçte olduğuna inanıyorum. Ancak baştan söyleyeyim, benim koltuğum hariç..! Şaka bir yana diğer bütün koltuklara ben de burada ne zaman nasıl oturabilirim diye bakmak zorundasınız. Bunun için çok çalışmak gerekiyorsa çalışmak zorundasınız, farkındalık adına ne yapmanız gerekiyorsa üsluba uygun her türlü yarışın içinde yer almalısınız.’’ sözleriyle farklı bir rota çizilmesi gerektiğini belirtiyordu.

Her toplantı sonrası, ben ve arkadaşlarımın şehre dönüşü, bir yol boyunca yüklendiğimiz bu motivasyon ve enerjinin hayalleriyle dolu dolu olurdu.

O zamanlar çok düşünürdüm acaba bu sözleri ne kadar gerçekçiydi. Bunu en iyi gösterecek ölçü ise zamandı. İşte o zamandan bugüne koskoca altı yıl geçti. Bir oda seçim dönemini yaşadık. En azından tek olan koltuğumuzu koruduk. Yanına bir ilave yapamadık. Kurullar bu gün kendi yağıyla odanın himayesinde faaliyetlerine devam ediyor. Var mıyız varız!

Şimdi içimizden bir belediye başkanı adayı çıkardık. Aynı zamanda Çarşamba TSO da meclis üyeliği görevi de yapan arkadaşımız Tülay Özçelik Kavras’ın heyecanla o koltuktaki yerini almasını bekliyoruz.

TOBB başkanımızın verdiği çabanın bir benzerini sayın başbakanımız yaptığı birçok açıklamada dile getirmişti. Kadın adaylar çıkarma noktasında başarısız olduklarını özellikle Anadolu’da kadın adaylar istediklerini belirtmişti. O sözlerin üstünde bir seçim dönemi geçti meclisteki koltuk sayısındaki artış yüzde on bile olamadı.

Şimdi yine bir seçim dönemi ve ben soruyorum, Sayın Hisarcıklıoğlu Ticaret Odalarında görev almış kadınlardan kaç kadın belediye başkanım, kaç muhtar adayım var diye merak ediyor mu?
Sayın Başbakanım, kadın adaylarıma öncelik tanıyacağım ne olursa olsun şans vereceğim diyor mu?
Gazeteler şu başlığı atmak için heyecanlanıyor mu?

HİSARCIKLIOĞLU ADAYLARI BULDU, BAŞBAKAN KOLTUĞA OTURTTU…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder